NT2 docent

Wie zijn wij

Het St. Bonifatiuscollege, ook wel het Boni genoemd, is een havo-, atheneum- en gymnasiumschool in Utrecht met zo'n 1600 leerlingen. We hebben aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en talenten van alle leerlingen. Onze leerlingen geven aan dat er op onze school sprake is van een veilige en prettige sfeer.  

Vanuit een gewortelde traditie van gedegen klassikaal onderwijs, bevorderen we de betrokkenheid en motivatie van onze leerlingen door hen meer maatwerk en keuzeruimte te bieden. Dit doen we door naast het curriculum van vaklessen, flexlessen voor verdieping, verrijking en coaching in het lesrooster op te nemen. Iedere leerling heeft een coach, een docent die de leerling begeleidt met het leren leren en leren plannen, en die een luisterend oor biedt. 

Het team van docenten is hecht, er zijn regelmatig formele en informele bijeenkomsten voor medewerkers, zoals studiedagen, het medewerkersfeest tot de jaarlijkse pubquiz.  

We zijn blij dat we jaarlijks nieuwe docenten mogen aannemen en begeleiden. We doen dit als keurmerk opleidingsschool zeer zorgvuldig en deskundig. Docenten ervaren hun start op het Boni als een warm bad. Ze voelen zich zeer welkom en goed begeleid. 

Verantwoordelijkheden/functiekenmerken

Op het Boni wordt elke dag hard gewerkt aan goed onderwijs en gelijke kansen voor iedereen. In dat kader bieden we op school lessen NT2 aan: lessen Nederlands voor leerlingen die Nederlands niet als moedertaal hebben. Leerlingen met zeer diverse (culturele) achtergronden werken in kleine groepjes aan een betere beheersing van de Nederlandse taal. De leerlingen komen uit (bijna) alle jaarlagen van het Boni: van 2havo tot en met 6vwo. Ze krijgen in kleine groepjes les: twee keer per week 40 minuten per groepje.

De functie
Je bereidt – indien nodig in overleg met de sectie Nederlands – lessen voor die zijn afgestemd op de verschillende niveaus van de leerlingen. Het is hierbij belangrijk om de behoeftes van de groep in de gaten te houden. Je hebt namelijk te maken met leerlingen van allerlei achtergronden uit verschillende situaties.

Je geeft leerlingen in kleine groepjes (van ongeveer vijf leerlingen) les in de Nederlandse taal. De lessen duren 40 minuten; per groepje geef je twee lesuren per week, verspreid over verschillende dagen. De maandag- en woensdagmiddag behoren sowieso bij je werkdagen. Belangrijke informatie over de ontwikkeling van je leerlingen koppel je terug naar de betreffende docent Nederlands en de mentor/coach.
 
Je geeft jouw groep ook voldoende info over de Nederlandse maatschappij mee. Hoe je dat precies doet, is aan jou. Het belangrijkste is om in de gaten te houden wat het beste werkt voor de leerlingen en daarop in te spelen.

Ook belangrijk voor de functie NT2-docent, is begrip hebben voor de doelgroep. Je stemt de lessen af op hun situatie en behoeftes. Je hebt dus een sterk inlevingsvermogen nodig. Houd daarbij in het achterhoofd dat je waarschijnlijk ook in contact komt met vluchtelingen, die misschien traumatische ervaringen achter de rug hebben.

Dit ben jij

Je gaat werken met pubers en adolescenten van uiteenlopende leeftijden, interesses en opleidingsniveau. Affiniteit met deze groep is daarom een vereiste.

Uiteraard heb je een uitstekende kennis van de Nederlandse (en de Engelse) taal.

Opleidingseisen:

NT-certificaat2, of

Certificaat bekwaam docent NT2 (van de BVNT2), of

Post-HBO NT2, of

Toegepaste Taalwetenschap met specialisatie NT2

Volgens de Beroepsvereniging van NT2-docenten (BVNT2) is de docent NT2 ‘in staat en bereid een krachtige leeromgeving te creëren voor niet-Nederlandstalige volwassenen en adolescenten’. Voor het volledige competentieprofiel van onze ideale NT2-docent, zie https://bvnt2.org/app/uploads/2019/04/Competentieprofiel_maart_2019.pdf

Wat wij bieden

  • Een 100-jarige school die volop in beweging is, met ambitieuze en lerende collega’s.
  • Een mooi vernieuwd schoolgebouw en een uitdagend rooster met vaklessen en flexuren.
  • Inschaling volgens cao-vo op basis van taakverdeling, deskundigheid en ervaring.
  • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden (o.a. een 13e maand, pensioenregeling bij ABP, (spaar)verlofregeling, laptop in bruikleen).
  • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling onder andere door een eigen academie van de Willibrordstichting, waar het Boni deel van uit maakt.
  • Gratis parkeermogelijkheden bij de school en goede bereikbaarheid met het OV.

Over PCOU Willibrord

PCOU Willibrord is met 43 scholen een grote onderwijsorganisatie in de stad Utrecht en de regio. Daarbij gaat het om 30 scholen voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs en om 13 scholen voor voortgezet onderwijs in Utrecht,
Breukelen, Maarssen, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein. We werken met zo'n 2.500 collega's aan het onderwijs voor ruim 20.000 leerlingen.

Wij werken verbindend, tonen lef, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn in alles ontwikkelingsgericht. Of het nu gaat om onze leerlingen of om collega's. Iedereen is welkom en diversiteit en veelkleurigheid wordt gekoesterd. Voor elk kind is er een passende plaats op één van onze scholen en voor elke nieuwe collega hebben wij een inspirerende en uitdagende werkomgeving. Wij werken gezamenlijk aan één helder doel: Voor elke leerling de beste ontwikkelkansen!

Solliciteren

Wij zien je motivatiebrief met curriculum vitae graag uiterlijk 22 september 2024 tegemoet. Wij verzoeken je deze brief te richten aan onze rector Hanneke Schreuder.

 

Vacaturekenmerken