Descart en Waldorf Utrecht hebben een eigen identiteit en visie. Samen vormen ze het St-Gregorius College. Leerlingen op het Gregorius ontwikkelen zich tot onderzoekende wereldburgers met lef en initiatief.
Kies je voor de school voor design, science & art Descart of voor de vrijeschool Waldorf Utrecht?
Op Waldorf Utrecht bieden we modern voortgezet vrijeschoolonderwijs. Leerlingen groeien op tot vrijdenkende mensen die met daadkracht en aandacht in het leven staan. Waldorf Utrecht is voor vwo, havo en mavo.
Leerlingen van Descart bouwen aan hun ontwikkeling via design, science en art, vanuit de overtuiging dat creativiteit een onmisbare bijdrage levert aan de identiteit van jonge mensen en een belangrijke voorwaarde is voor succes. Descart is voor vwo en havo.
Descart is dé design, science en kunstschool van Utrecht, onderdeel van het St-Gregorius College. We zijn vanaf augustus 2023 op zoek naar een docent wiskunde.
Descart is opgericht in 2020 en schooljaar 2023/2024 is dus het vierde schooljaar in de geschiedenis van Descart. Descart telt ruim 800 leerlingen en vier leerjaren: klas 1 t/m klas 4. Met oog op de groei van de bovenbouw van Descart in de nabije toekomst, nodigen we expliciet docenten met een eerstegraads bevoegdheid uit om op deze vacature te solliciteren.
Als docent wiskunde is het je primaire taak om een docent te zijn in het voorgezet onderwijs, met alles wat daarbij komt kijken. Daar hoort uiteraard bij dat je in staat bent om met passie uitdagende lessen binnen de leerlijn te ontwikkelen en verzorgen. Hierbij verwachten wij dat je lessen verzorgt waarbij de leerling uitgedaagd worden, waarbij de leerling geprikkeld wordt om net even anders te denken en waarin de link met de belevingswereld van de leerling wordt gelegd.
Naast het verzorgen van lessen staat constructief samenwerken in het team, zowel binnen de sectie als daarbuiten, centraal. Op Descart wordt vakoverstijgend gewerkt, waarbij heldere communicatie met collega’s een must is. Zo biedt Descart in de bovenbouw het vak NLT (Natuur, Leven, Technologie) waarbij op een uitdagende manier de verbinden wordt gelegd tussen verschillende bètavakken. NLT is een nieuw vak op Descart en als docent wiskunde zal je gevraagd worden hierin mee te ontwikkelen.
Op Descart worden leerlingen maximaal vier keer per jaar getoetst. Dit houdt in dat de meeste groei voortkomt uit feedback die de docent zowel mondeling als schriftelijk kan geven. Onderdeel van je taak is dan ook het schrijven van reflectieverslagen voor de leerlingen, deelname aan vakoverstijgende opdrachten, aanwezigheid bij vergaderingen over onderwijsontwikkeling, vakkennis toetsen en surveillance tijdens pauzes en bij toetsen.
**Docentprofiel Descart **
Op de bouwplaats van een middeleeuwse kathedraal krioelde het van de arbeiders. Een voorbijganger liep op een steenhouwer toe en vroeg: Waar ben je mee bezig? Het antwoord luidde: stenen houwen. Vervolgens stelde hij dezelfde vraag aan een andere steenhouwer: Waar ben je mee bezig? Deze man antwoordde: Ik ben een kathedraal aan het bouwen.
Dat is een groot verschil. Hetzelfde werk doen. Maar de een beleeft het als stenen houwen, de ander als een kathedraal bouwen. Een docent op Descart is een kathedraalbouwer, iemand die een geïnspireerde bijdrage levert aan het onderwijs, die vuur weet te ontsteken in de levens van kinderen.
**Verbinding**: Descart is op de allereerste plaats een plek waar kinderen geïnspireerd worden om te leren, in de meest ruime zin van het woord. Dit kan pas optimaal gebeuren als elk kind zich veilig en geborgen voelt. Het is de verantwoordelijkheid van de onderwijzer en de pedagoog om die voorwaarden te scheppen. Hij* doet dit o.a. door middel van een goede sfeer in de klas, een band met de kinderen, en draagt ertoe bij dat de kinderen zich onderling gedragen. Pas dan kan elk kind, naar capaciteit, het maximale bereiken. Een docent op Descart heeft respect voor leerlingen, is betrokken, inspireert en is integer. Onderwijs vormt een bijdrage aan menswording. Zaken als normen en waarden, identiteitsontwikkeling en het ontwikkelen van zelfvertrouwen zijn belangrijk. Het gaat ook om de pedagogische ontmoeting.
**Creativiteit**: Onze school is een plaats waar leerlingen zich creatief durven uiten, durven experimenteren en leren van hun successen en falen. De Descart-docent is naast onderwijzer ook ontwerper. Een Descart-docent kijkt, denkt en handelt waar nodig buiten de gebaande paden. Hij wil dat leerlingen zich ontwikkelen en ontwikkelt zichzelf ook voortdurend. De Descart-docent is een pionier. Hij ontwerpt zelf en met collega’s lessen en zit niet vast aan (de volgorde van) een methode. Hij overziet de kerndoelen en bewaakt het eindniveau. Hij kan uitdagende (themagerelateerde) opdrachten geven, rekening houdend met de individuele leerling. School is een plaats waar leerlingen uitgedaagd worden; de Descart-docent geeft leerlingen het vertrouwen om te laten zien wat ze kunnen en geleerd hebben. De Descart-docent weet leerlingen te motiveren en een omgeving te scheppen waarin kinderen willen en kunnen leren.
**Structuur:** De Descart-docent kan goed uitleggen en weet kinderen te boeien met goede klassikale, directe instructie. Hij is duidelijk, vriendelijk en beslist en kan orde houden. Hij geeft de les zodanig vorm dat daarin ruimte is voor een verschillende aanpak per leerling. De Descart-docent helpt leerlingen bij plannen, beslissen en omgaan met verantwoordelijkheden. Hij begeleidt leerlingen om op een verantwoorde manier risico’s te nemen tijdens het leren. Hij helpt mee een cultuur van reflectie en feedback te ontwikkelen die veilig is en die kwaliteit genereert. De Descart-docent is iemand die goed is in de omgang met leerlingen en die goed is in zijn vakgebied. Hij is bovendien expert in het concept van Descart. Hij is in staat om de leervragen van de leerling te koppelen aan zijn inhoudelijke expertise en in een context te plaatsen, zodat zijn leerlingen betekenisvol leren. Hij weet zijn vakgebied te verbinden met andere vakgebieden. Hij zoekt voortdurend naar mogelijkheden voor samenwerking met collega’s, bijvoorbeeld in de Descart-thema’s.
*Overal waar hij staat, kan uiteraard ook zij of hen staan.
PCOU Willibrord is met 43 scholen een grote onderwijsorganisatie in de stad Utrecht en de regio. Daarbij gaat het om 30 scholen voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs en om 13 scholen voor voortgezet onderwijs in Utrecht,
Breukelen, Maarssen, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein. We werken met zo'n 2.500 collega's aan het onderwijs voor ruim 20.000 leerlingen.
Wij werken verbindend, tonen lef, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn in alles ontwikkelingsgericht. Of het nu gaat om onze leerlingen of om collega's. Iedereen is welkom en diversiteit en veelkleurigheid wordt gekoesterd. Voor elk kind is er een passende plaats op één van onze scholen en voor elke nieuwe collega hebben wij een inspirerende en uitdagende werkomgeving. Wij werken gezamenlijk aan één helder doel: Voor elke leerling de beste ontwikkelkansen!
**Data sollicitatieprocedure **
De sluitingsdatum voor de sollicitatiebrief met CV is 7 mei 2023.
Meer informatie over Descart via descart.nl.
Heb je belangstelling? Wij ontvangen graag je motivatie en cv via deze site.
Heb je vragen omtrent de vacature? Neem dan contact op met Alexandra Mooijman via 030-2326795.